Main content

Beautique Medical Skin Clinic Göteborg

Botulinumtoxin behandling

Kosmetiska botulinumtoxin behandlingar innebär injektioner i specifika muskler för att tillfälligt slappna av muskelkraften. Linjer och rynkor slätas ut som orsakats av kraftig mimik t.ex. argrynkorna mellan ögonbrynen eller kråksparkarna. Botulinumtoxin behandlingar är en av de mest populära estetiska behandlingarna i världen idag. Veck som löper vertikalt upplevs oftast som negativa då de gör oss mer bistra, arga eller sura. Målet med en behandling är att skapa ett piggare och mer avslappnat utseende och inte ett stelt eller uttryckslöst utseende.

I erfarna händer kan även Botulinumtoxin användas för ytterligare områden än argrynkan och kråksparkar( offlabel treatment) Det kan vara behandlingar mot nedåtdragna/sura mungipor, högt uppdragen överläpp som visar ”för mycket” tandkött (gummy smile), föryngra och strama upp käklinjen och halsen (Nefertiti lyft), släta ut hakan (veck/apelsinhud på hakan), skarpa linjer på näsan (bunny lines), nedåtdragande nästipp, och smårynkor kring munnen och överläpp.

Man kan också behandla med Botulinumtoxin för rent medicinska effekter. Det kan innefatta spänningshuvudvärk/migrän, tandpressning/tandgnissel (bruxism), och överdriven svettning (primär hyperhidros).

Vad många inte vet är att botulinumtoxin är beprövat sedan länge i sjukvården och studier påbörjades redan på 1950 talet och 1980 kunde man påbörja behandlingar till ögonpatienter som skelade (strabismus) och okontrollerbara blinkningar (blepharospasm).  Sedan många år är det också en vanlig behandling på många neurologiska mottagningar till patienter som exempelvis har en Cerebral Pares med spastiskt krampande arm eller benmuskel. Behandlingen ges även för svåra svettningar och svår migrän.  Botulinumbehandlingar godkändes av FDA i USA 2002 gällande estetiska behandlingar.