Main content

Sklerosering

Tunna ytliga ådernät på benen, så kallade kärlspindlar eller brustna blodkärl som vi vanligtvis kallar dem är vanligt och ofta ärftligt. Både män och kvinnor drabbas av detta. För kvinnor är det vanligt att dessa uppträder under eller efter en graviditet. Ofta upplever vi dessa missprydande och därför kan vi relativt lätt ta bort dem med denna injektionsmetod. Dessa ytliga brustna blodkärl behöver vi ej så det är inte farligt att ta bort dem. Har man däremot grova buktande ådror, så kallade åderbråck (varicer) så är det helt andra behandlingar/operationer som då skall utföras av specialist i kärlkirurgi.

Hur behandlar man?

En behandling av brustna ytliga blodkärl består av minimala injektioner som ger kärlen ett sammanklibbande läkemedel, kärlen skrumpnar så därefter och försvinner. Behandlingen har utförts i mer än tjugo år och är en säker och välbeprövad behandling. De behandlade blodkärlen ser efteråt ut som mindre blåmärken och kan bli mer framträdande de första veckorna, under processen blir de så småningom mer brungula innan de försvinner. Så länge dina blodkärl under processen ser blålila eller brunaktiga ut skall du ej sola på det området, det kan då ge upphov till brunpigmenteringar i huden.

Efter din behandling skall du inte träna/idrotta, simma, basta eller bada varmt i en vecka efter behandling, annars vidgar sig kärlen och du får ett sämre resultat. Under denna vecka skall du också ha stödstrumpor för att få ett fullgott resultat.

Resultat

Det tar ca 6-8 veckor efter behandlingen innan man ser ett resultat.

En skleroseringsbehandling är utmärkt att göra under höst och vinter, eller i god tid innan man skall vistas i solen.

På din konsultation får du individuell bedömning och noggrann information om hela förloppet.